Belter og grader

Beltebanner

Belter og grader

Vi holder gradering 2 ganger pr å på Kristiansand Kampsport Senter i mai/juni og nov/des.

Graderingen blir gjennomført nesten som en vanlig trening, der gruppen gjennomgår graderingspensum til det neste beltet.
Kommer du gjevnlig på trening er graderingspensumet det din gruppe gjør på trening. Selv om gruppen består av forskjellige nivåer og det ser ut som de utfører de samme tingene, så legges det større vekt på utførelse, skarphet, fokus og forståelse jo høyere graden er.

Alle, utenom foreldre & barngruppene og ungdomspartier må ha nok oppmøtestriper for å kunne få lov til å gradere. Det er ikke sånn at bare du er medlem, så kan du komme og få belter, det krever oppmøte og utvikling.
Hvis av en eller annen grunn du ikke er klar for å gradere, vil instruktøren si ifra til deg i forkant.

Ved gradering er det superviktig at du leverer graderingskjema ferdig utfylt med BLOKKbokstaver innen fristen.
Med over 400 medlemmer som graderer seg, betyr det 400 diplomer som skal skrives, 400 belter som skal bestilles og mye annet forarbeid som skal gjøres. Hvis det ikke er viktig nok for deg å levere innen fristen, må du vente til neste gradering.

Gradering og vurderinger
Det viktig å forstå hvorfor nivået på utøverne kan virke varierende på samme beltenivå..
På skolen starter alle i første klasse, hvert år går de videre til neste klasse. Etterhvert begynner de med prøver, og innleveringer og eksamener. Har du nok oppmøte på skolen, og tar eksamen blir vurdert med karakterer og vitnemål.

-Karakteren 1 uttrykker at eleven har svært lav kompetanse i faget.
-Karakteren 2 uttrykker at eleven har lav kompetanse i faget.
-Karakteren 3 uttrykker at eleven har nokså god kompetanse i faget.
-Karakteren 4 uttrykker at eleven har god kompetanse i faget.
-Karakteren 5 uttrykker at eleven har meget god kompetanse i faget.
-Karakteren 6 uttrykker at eleven har fremragende kompetanse i faget.

Elevene er i samme klasse tiltross for at det er variende nivå. Det er ikke slik at de beste elevene hoppe over et par klasser fordi om de gjør det veldig bra. Sånn er det med beltesytemet i kampsport også.
 Derfor kan det for en utenforstående virke litt merkelig at det er sprikende kvalitet på utøvere med samme belte. Eller for utøveren, «som vurderer seg selv» føler mye flinkere enn andre utøvere med samme grad, og dermed stiller spørsmål som; hvorfor skal jeg ikke ha et høyere belte. Husk at en kan bestå ny beltetest, ved å klare minimumskravet, eller gjør en fremragende gradering, med “topp karakterer”
Folk er forskjellig på matten, på lik linje som eller i verden.

Stripetester


Stripetestene har flere hensikter. I tillegg til å være delmål for utøverne, er også en visuell hjelpemiddel for instruktøren å se hvor mye de forskjellige har vært på trening, slik at de lettere kan gi de rette tilbakemeldinger etter hvor lenge personen har trent. I og med at vi tar inn nye medlemmer fortløpende, så er ikke alle på samme nivå, selv om de har feks hvit belte. 
Kun fordi de har forskjellig treningsmengde.

Hos oss kjøre vi graderinger hvert halvår. Noen ganger har vi oppsamlingsgraderinger for dem som har gått glipp av en gradering. 
Fra hvit til grønt belte må utøveren har minimum 3 striper, fra blått belte må utøveren har minimum 5 striper for å kunne melde seg opp på gradering.

 Dette er minimumskravet, jo flere striper en klarer å ta, jo høyere «karakter» vil som de skal kunne oppnå under graderingen. Derfor er det vanlig å se noen med 6 striper eller flere på beltet.

Hva er rekkefølgen på stripene
– Svart: Innlæring
– Blå : Forståelse
– Rød: Teknikk
– Grå: Skarphet
– Lilla: Flyt

Hvordan ta striper
– Det er stripetest ca hver 9 trening. 
Vi sjekker oppmøtet på medlemslogg på hver trening, når du har 8 oppmøter blir det gjort om til en gullstjerne, på den 9ende treningen. Gullstjernen tilsvarer et nytt stripe på beltet.
– Ved å delta på en hel sommerleir eller juleleir.
– Ved å delta på en relevant treningsleir som varer i minst 8 timer.

Du kan selv følge med på din profil på medlemslogg.no 

Hvem tar stripetester
Vi kjører stripetester på følgende grupper og klasser.
De som ikke er listet opp her vurderes etter andre kriterier.

– Juniorgruppen 8-11 år
– Kickboxing
– Kalivoksen

Barnebelter

<a

Ungdomsgrader

Kali og kickboxing

beltegrader-voksne-2014

Brasiliansk Jiu Jitsu

Vanlige spørsmål

Vi forstår at gradering er nytt og ukjent for alle som ikke har vært bort i det før og spørsmålene er basert på uvitenhet og ikke fordi noen forsøker å være vanskelig. Her er mange av de vanligste spørsmålene nye medlemmer og foreldre lurer på.
Svarene kan virke firkantet og vanskelig, men de er bunnet i verdiene vi ønsker å fremme, som å ta ansvar, tålmodighet, følge regler og å ta initiativ til å tilegne seg kunnskap.

- Når er neste gradering?

"Graderingsdatoer finner du på terminlisten, de ligger der som regel ved terminstart"

- Kan jeg gradere?

"Kickboxing & Kali Self Defence: Har du nok striper?"
"Brasiliansk Jiu Jitsu: Du vil få beskjed når tiden er inne."

- Jeg glemte å levere innen fristen, kan jeg gradere?

Sorry, vi har gitt beskjed på hver trening i 1 måned at du må melde deg på, hvis ikke det er viktig nok for deg er det ikke viktig for oss.

- Har jeg nok striper?

"Har du lest graderingskravene?"

- Jeg mangler en stripe, kan jeg melde meg på?

"Om det er tilstrekkelig med treninger igjen til at du rekker å opparbeide deg nok treninger."
"Skal du delta på sommer eller juleleir, det gir nok timer til å få en stripe."
Er svaret ja, kan du gradere. Er svaret nei, må du vente til du har nok treninger.

- Jeg kan ikke stille på gradering, kan jeg gradere?

"Du må være tilstede for å gradere."

- Kan jeg dobbelgradere, hoppe over et belte liksom.

"Dessverre så er det ikke sånn det fungerer, med mindre du har svart belte i en lignende stilart"

 

- Jeg har ikke fått med meg at det barnet mitt skal på gradering, vi er skilt skjønner du og den andre parten er en dust også er det ikke min feil, jeg legger meg flat og skal aldri gjøre det igjen, kan barnet mitt gradere?

Du setter alle i en vanskelig situasjon, oss fordi det er ikke sikkert vi har beltet og diplomer tilgjengelig.  Du skaper masse merarbeid og stjeler tiden vår, som vi burde bruke på andre ting.
Vi kan bli sure, men det er verrre den usikkerheten som du skaper for barnet ditt, både pga redselen for å ikke få nytt belte,
i tillegg for å måtte forholde seg til foreldre som krangler og snakker stygt om hverandre.

-Er det første gang du er her, du ikke visste at barnet ditt holdt på med kampsport og du har bare blitt kastet til løvene?

- Visste DU at barnet ditt trente her? Har DU skrevet deg opp på mailinglisten, følger DU med på facebooksiden, har DU sjekket terminlisten?

 

image008