Richard Haye

 Hovedinstruktør.

Lagre

Denne kampsport CV´n er ikke ment å imponere deg, det er min historie.

Det jeg har oppnådd innen kampsport kommer av at jeg har aldri sluttet å trene, men vært nysgjerrig og åpen for å lære nye ting hele tiden. Gradene er bare en konsekvens av lang, trening. Gradene har jeg fått tildelt av andre, de sier ingenting om mine ferdigheter som utøver, person eller som instruktør.

This martial arts CV is not meant to impress you, it is just my story.
All the knowledge and the grades, I have attained in Martial Arts, is just a product of my curiosity and the hours spent training and learning. All the grades were awarded to me by my instructors, and do not reflect or say anything about me as a person or my ability as practicioner or a teacher.

Karate og andre Japanske kampsporter.
Som barn kunne jeg se rett inn i et karatestudio som var over gaten fra soveromsvinduet der jeg vokste opp i Cape Town. Treningene foregikk på kvelden når jeg skulle legge meg, jeg satt og fulgte med og drømte meg vekk flere kvelder i uken, uten å ha mulighet eller penger til å trene selv.
Familien min flyttet til Norge i 1983 og jeg fikk endelig sjansen.
Jeg startet karatetreningen  i Oslo, men språk og lite ståpåvilje gjorde at kastet inn håndkledet etter noen få måneder.

Vi flyttet til Kristiansand, og jeg var fremdeles ikke var så stø i Norsk. Dette resulterte i at jeg ble mobbet og truet med juling hver dag på skolen.
I 1985 etter en Karate-kidfilm, som jeg kjente meg veldig igjen i gikk jeg på oppvisning med Gunnar Nordahl.
Han slo i noen mursteiner og sparket i stykker både balltrær og andre svartbelter.  Dette var det villeste jeg hadde sett. Jeg fikk en lapp som det stod at han drev med Shorin Ryu Karate i Kristiansand Karate Club. Dette måtte prøves.KKC-Richard Haye 1989
Treningene i KKC på den tiden hadde en annen pedagogikk. Uten å gå for mye i detalje, så følte jeg smerte en stor del av alt som ble gjort.
Gunnar tente på nytt gnisten i meg, men for å trene måtte jeg ha penger, for å ha penger måtte jeg ha jobb. Jeg fikk meg en jobb som avisbud med 2 ruter, for å finansiere treningen. Etter kort tid, klarte jeg å få en vaskejobb i klubben, denne holdt jeg i mange år.
Den største fordelen med vaskejobben, var at jeg hadde nå egen nøkkel, slik at jeg kunne trene i tide og utide. Dette var en gode som jeg brukte for det den var verd.
Det var flott at jeg hadde fått en jobb og en hobby, men til mine foreldres store fortvilelse, når jeg ikke var på trening, gikk jeg løs på slagsekker og slagstativer som jeg hadde hengt opp i skogen bak huset. Forøvrig sluttet også mobbingen, uten at jeg trengte å sloss.

Karateklubben holdt til i kjelleren i Henrik Wergelandsgate 19, der de delte lokalene med Krs Ju Jutsu Klubb. Når jeg ser tilbake, har jeg gode minner fra den tiden. Vennskapsbåndene som ble knyttet i den svette, muglete kjelleren, varer den dag i dag.

Fordelen med å dele klubb med jiu jitsuklubben, var muligheten for å trene jiu jitsu. KJJK med Bent Olsen i spissen, var medlem av Jiu Jitsu International og Ju Jutsu Norge. Jeg syntes hovedtrener Bent var ufattelig flink, også var han tidlig ute med å dra inn verdenskjente instruktører. Store navn på den tida som Jean Frenette, Ferdinand Mac, Bill "superfoot Wallace og andre besøkte stadig kjelleren i HW gate. I en tid uten internet, var dette en fin  måte å se og prøve andre kampsportformer uten å måtte reise til andre land.

Iaidotrening 1994

Iaidotrening 1994

Om ikke det var nok med Karate og Jiu Jitsu, drev Mehrdad Manouchehri, broren til bestekompisen min, Kourosh, en taekwondoklubb på den andre siden av byen. Så i 4 år vi løp fra klubb til klubb for å trene.
Så oppdaget jeg Are Larsen, ( Nå Såzen Kusano) på arbeideren, som drev med Aikido,  Ju Jitsu, Katori Shinto Ryu (sverd) og Arnis. Med begrenset tid igjen i uken, forsøket jeg å presse inn noen treninger der også når jeg kunne. Det gjorde jeg, frem til han flyttet til Japan.

 

Richard Haye and Sensei Nakano

På treningstur til Japan. Her med Nakano Sensei.

1 2000 gikk den store barndomsdrømmen om å trene karate og kampsport i Japan i oppfyllelse. Jeg hadde 3. Dan i Karate og ville utforske Shorin Ryu og røttene litt dypere. Å trene med den "store høvdingen" Sensei Shigenobu Nakano i Fukuoka, var det store målet. Dette var mannen som skrev under alle svartbeltediplomer, mannen ingen, ikke Gunnar Nordahl, ikke Terje Årdal, ingen utenom Watanabe hadde sett.
Vi benyttet anledningen til å besøke Såzen Kusano som var under "presteutdannelse" ved Soji-ji kloster i Tokyo.  Vi fikk ta del en noen av zen munkenes ritualer.
Såzen var for anledningen guide og tok oss rundt i Japan bla til Katsura for å besøke International Budō University, der de underviste Judo, Kendo, Karate, Naginata m.m.

I retrospekt syntes jeg det hele var veldig pussig, selv om jeg bare var der en gang, følte jeg at  kontakten med Sensei Nakano og hans kone var helt spesiell.
Vi pratet mye om hva karate og stilarter betydde for ham. Stilarten til Nakano egentlig heter Shorin Ryu Ken Shin Kai. Nakano brukte kun tegnene Ken shin Kai på brystet. Etter han forklarte meg betydningen han la i det, har jeg, ut av respekt, i karatesammenheng bært hans logo. Dette uahengig av hva noen skulle syntes eller mene om det. Frem til han døde i 2013, så var vi noen av de eneste fra Norge som besøkte og trente med ham.

Japan var i det store og det hele en flott opplevelse. Jeg reiste til Japan en oppfattning av hvordan karatestilen som jeg trente hang sammen, og kom tilbake med noe helt annet.  Denne turen var med å endre hele min videre karatetrening for alltid.

Ironisk nok, valgt karateklubben året etter, å trekke seg fra samarbeidet med SKAN og fristille seg fra stilartstilknyttning. Det var nok mange som trodde at jeg var anstifteren til dette, men selv om jeg satt som leder i klubben, så kom ideen fra et annet hold og valget ble fattet i felleskap. Klubben stiftet stilart og på det meste vokste vi til over 230 personer.

I visse kretser er det å krysstrene stiler/kampsporter eller å tenke selv sett på som kjetteri. Jeg var tidlig ute med kjetteri siden jeg trente flere ting samtidig og søkte aktivt etter svar på det jeg ikke kunne lære i et lukket karatemiljø. Jeg har alltid vært nysgjerrig på hva som var utenfor "karateboblen".  Hvis jeg ønsket å lære meg det jeg savnet, var jeg nødt til være utraditionell.  Hvis du gjør det du alltid har gjort, får du det du alltid har fått. Heldigvis har jeg fant jeg likesinnede som Anders Blomberg, Julian Storsletten og Ove Berge som har inspirert og guidet meg på reisen min. De har oppfordret til å være nysgjerrig, søkende, å tenke nytt og holde på de gamle verdiene.

Jeg var medlem i Kristiansand Karate Club (KKC) i over 22 år, der jeg instruerte og satt i styret i 18 år.  Fra 1996 til 2006 fungerte jeg som leder og hadde flere perioder som hovedtrener i klubben. I den tiden jeg var leder i KKC jobbet styret og trenerne målbevisst, vi hadde et kjempebra styre og en fantastisk instruktørteam, noe som gjorde vi fikk klubben til å vokse til over 200 medlemmer. Dette er største KKC har vært siden den ble stiftet av Gunnar Nordahl i 1971.

Jeg er svært takknemmelig for tiden i KKC.  Alle som bidro på KKC var med å oppdra meg, dere har litt skyld i hvordan jeg ble.
Jeg lærte masse i mange felt fra fantastiske trenere, Gunnar Nordahl, Mariann Thomassen, Gunn Mette Heggelund, Rune Jonassen, Hans Tore Tangerud, Hans Olav Labas, Ole Endressen, Erik Støen, Ståle Abelsen, Kim Ommundsen, Paul Kadim.m.m
Lederene i klubben hadde alle forskjellige lederstiler. Jeg tror den måten jeg opptrer på i lederrollen, er hovedsakelig et produkt av å "tjenestegjort" under Ole Endressen, Hans Olav Labas, Terje Andersen.
Styremedlemmer  Arnt Lindland (far), Rune Kaarbø, Cecilie Eriksen og Arvid Olsen har også hatt en stor påvirkningskraft på meg.

Jeg anser meg selv som en karateutøver som utvider horisonten for å gjøre min karate bedre. Kjetter eller ei, så er det karatereisen jeg er på nettopp det, min reise. Som en av mine lærere sa; "Ikke alle liker å reise til samme plass, eller på samme måten. Respekter det og kos deg på tur."

Kali og Østasiansk-Kampsport

Trening i Usa med Cacoy Canete & Richard Bustillo

Trening i Usa med Cacoy Canete & Richard Bustillo

Jeg hadde vært litt bort i Arnis, men det var liksom ikke det helt store. Det var ikke før jeg  fikk trene med Johan Skålberg og Jeff Espinous på Mandalsleiren i 1995, at jeg fikk øynene opp for Filipinsk og Indonesisk Kampsport. Jeg hadde alltid forbundet Arnis/Kali med bare stokker og forstod ikke helt vitsen. Når jeg så hva Jeff gjorde uten stokkene, var jeg overbevist.
Utfordringen var at det ikke noe særlig miljø for Kali i Norge. Åge Thoen, og Henning Hansen i Oslo var noen av de eneste jeg visste om som holdt på. Det er takket være dem at jeg klarte å komme igang. Om jeg hadde reist mye før, tok de neste 10 årene helt av, opp til 14 seminarer i året og tusenvis av treningstimer.

Kali, åpnet en helt ny verden for meg, der Japansk kampsport gitt meg struktur og regler, følte jeg det som veldig befriende med Kali, som åpnet muligheten for selvutvikling i en slags flyt og organisert kaos.
Dette var en vanskelig periode for meg, å trene og undervise karate, samtidig som jeg skulle lære meg kali som var så forskjellig.
I mangel på en arena å ha faste kaliklasser, begynte jeg å blande kali og karate på trening når jeg instruerte. Med min begrenset kalikunnskap, ble dette forståelig nok ikke alltid like velykket og godt mottatt.
Kali var så forskjellig fra Karate og jeg hadde fremdeles ikke nok kunnskap i hverken karate eller Kali til å få dette til på en vettug måte. I begynnelsen opplevde jeg ikke så mange fordeler med å ha trent karate i så mange år, så det var ingen snarveier, jeg måtte begynne på bunnen og lære meg en helt ny måte å tenke og bevege meg.

Selv om jeg fremdeles var leder i Karateklubben, trengte jeg en plass jeg kunne utforske Kali. Derfor i 1997 stiftet jeg Kristiansand Stickfighting Klubb, som senere ble omdøpt til Kristiansand Kampsport Klubb.
Kampsportklubben gav meg en mulighet til å utforske Kali og andre kampsporter ved siden av Karate. Frøet var sådd, det som senere skulle bli Kristiansand Kampsport Senter var født.

Kalimiljøet har gitt nye bekjentskaper, instruktører og nye venner, som har vært en enorm innflytelse på meg og min utvikling.
Noe av mine hovedinspirasjoner innen denne sjangeren som jeg jeg vært så heldig å hatt gjevnlig oppfølgning av er;
- Richard Bustillo- Jeet Kune Do, Doce Pares.
- Cacoy Canete - Doce Pares.
- Ernesto Presas- Kombatan.
- Jeff Espinous- Kali Sikaran.
- Johan Skålberg- Kali Sikaran.
- Krishna Godhania- Sayok & Warriors Eskrima.
-Fred Evrard- Kali Majapahit

Thaiboking og Kickboxing

Thaiboxing i Thailand 2005

Thaiboxing i Thailand 2005

Kickboxing har jeg surret med i en eller annen form i mange år. Nede i Henrik Wergelands gate, på seminarer og ellers  der noen var villig til å sparre med Kickboxing/ Sportskarateregler.
Gjennom Kalitreningen var det mye Filipinsk kickboxing (Sikaran) i treningen med Jeff Espinous.  Vi knyttet oss til Profight Kickboxing under Anders Blomberg og IMB kickboxing under veiledning av Richard Bustillo. Bustillo anbefalte veldig om å reise til Thailand for å lære,  så i 2004 reiste jeg til Thailand for første gang for å lære om Muay Thai og for å bli bedre kjent med kulturen. Jeg var så heldig at jeg ble kjent med en fantastisk Muay Thaiinstruktør, Vicharn Krrumkratok, som har blitt til 1-2 treningsturer pr år siden. Dette ble etterhvert blitt en årlig begivenhetde neste 11 åren,  som vi gjorde hver påske, der medlemmene på kampsportsenteret blir med for å spisse kunnskapen.  Dette sammen med veiledning og coaching fra Richard Bustillo og Anders Blomberg har dette vært en stor innflytelse på Kickboxingfronten på KKS. De siste årene har det vokst frem en del flinke instruktører på KKS som har vært med å påvirket utviklet både på konkurranse og treningsfelten. Her sikter jeg til Helene Fredheim og Hans Andersen. Kristian Jøranson og John Philip Erikson har tidligere og vært med å forme gruppen. Det er utrolig inspirerende å følge utviklingen.

“Adapt what is useful, reject what is useless, and add what is specifically your own.”
- Bruce Lee

Bruce Lee og Jeet Kune Do filosofien har alltid vært stort for meg, jeg har sett alle filmer, lest alle bøkene hans og forsøket å forstå hva han formidlet.
Jeg kom i 2001 via IKAEF sommerleiren på Doce Parestreningentreningen (en form for Kali) i kontakt med Andy Gibney fra England. Andy var sertifisert under Richard Bustillo, en orginalelev av Bruce Lee.
Så etter å fått med meg noe av det grunnleggende bestemte jeg å lære mer om Jeet Kune Do og Doce Pares.   Andy introduserte meg på et seminar , og vi fant raskt tonen.
Jeg har vær så heldig å tilbringe en del tid sammen med ham, både på trening og privat her i Norge og i utlandet.
Han underviser bla Jeet Kune do, Thaiboxing, Western Boxing, Grappling, og Kali/Doce Pares. I tillegg til det tekniske har han veldig bra verdier, han er genuint interessert i all kampsport, uansett hva det måtte være.
I motsetning til å holde meg igjen, oppfordrer han meg til å utforske det jeg ønsker svar på. Å starte på scratch, kjenne på hva det vil si å være nybegynner igjen, følesen av ikke mestre. Det er noe jeg unner alle å gjøre, det er utenfor komfortsonen min at jeg har utviklet meg mest.

Tradisjonelt sett var det ikke normalt å krysstrene slik jeg har gjort. Noen vier hele livet sitt til en retning innen kampsport og det er greit for dem. For meg er alt kampsport.  Selv om jeg kan en stil eller en kampsport art, lar jeg den ikke lengre definere meg.
Først når jeg sluttet å se på meg selv som en karateutøver, eller kaliutøver, forstod jeg at det ikke lenger handler om hvilket stilart jeg trener, men heller om hva slags person jeg ønsker å bli.

Her er hva Bruce Lee sa om stilarter.

Jeg har "begynt på nytt" hver gang jeg har startet med en ny kampsportgren, jeg har forsøket å starte med en ydmyk innstilling. Det har vært vanskelig, da jeg er i utgangspunktet treglært og har måttet være dårligst i den nye kampsporten hver gang. Det hadde vært lett å gi opp når jeg ikke fikk det til. Egoen min har blitt blir lettere og lettere å temme for hver gang.

“Don't get set into one form, adapt it and build your own, and let it grow, be like water. Empty your mind, be formless, shapeless — like water. Now you put water in a cup, it becomes the cup; You put water into a bottle it becomes the bottle; You put it in a teapot it becomes the teapot. Now water can flow or it can crash. Be water, my friend.” Bruce Lee

Kampsport for meg handler ikke lenger om belter og grader eller hvor flink jeg er til å sloss. Ironisk nok, så vil lang "riktig" kampsporttrening kunne gi deg nettopp dette, så det er løgn å si at ikke dette har vært er en del av drivkraften min.
Gradene for meg kan sammenlignes med akademiske diplomer, som bachelor, master, fagbrev og doktorgradene. Beltene og gradene har vært mål noe konkret å jobbe mot, tildelt av mine lærere etterhvert som de mener at jeg har forstått det de har formidlet.
Høyere grader har åpnet nye dører for nytt kunnskap.
Jeg har innsett at slag, spark, gradene og beltene bare verktøy. Verktøy til selvutvikling, verktøy til å bli et bedre menneske, verktøy til å hjelpe andre mennesker. Det å bidra til at noen andre føler mestring og trygghet, og samtidig tøye deres grenser, det er drivkraft nok.
Kali Self Defence er blitt en kanal for å formidle min tolkning av kampsport og selvutvikling på den måten jeg ønsker.

Brasiliansk Jiu Jitsu
Jeg har alltid følt at det å havne på bakken har vært en problematisk greie, så løsningen har alltid vært å unngå å være der.
Jeg har forsøket å gjøre noen bakkegreier mellom 2002 og 2005. Miljøet og tilgangen på kunnskap var svært begrenset og jeg hadde egentlig full Kalifokus, men jeg i 2004 deltok jeg på shootfighting instruktørkurset med August Walen og trente med Ricardo Liborio i Sveits. Vi hadde også en liten BJJgruppe Ledet av Felix, en blåbelte fra Chile, men når han reiste, hadde jeg ikke kapasitet til å følge det opp, så de som ble igjen flyttet treningen til en annen plass i byen og det døde etterhvert bort.
I 2009/2010 i en alder av 40 år,  ble fasinasjonen for BJJ tent på nytt og jeg tok på nytt på meg et hvit belte og begynte å undervise det jeg kunne huske. Vi hadde ingen mentor eller tilknytning, men det var et prøveprosjekt så det gjorde ingen ting. Etter å ha hatt en fast liten gruppe på 5-6 sykker over en 6 mndsperiode tok jeg kontakt med Marcelo Yogui som er den høyeste graderte BJJinstruktøren i skandinavia. Jeg la frem at jeg ikke hadde noe særlig kunnskaper innen BJJ, men hadde et ønske om å lære. Marcelo tok oss under vingen hans, kom på besøk og har fortsatt å komme 4-5 ganger i året siden da. Vi har også vært så heldig å ha hatt Andreas Håland her i 2 år til å holde treningene, noe som ga meg en sjanse til å bare være elev.  Brasiliansk Jiu Jitsu har så langt vært helt fantastisk, jeg er som vanlig treglært men sta.  Det er så utrolig ydmykende (på en bra måte) å kjenne på hvor dårlig jeg er, bare ved å skifte arena. Å bryne seg mot utøvere som er sprekere, sterkere, yngre, kjappere og flinkere til å huske, har vært en prøvelse, men det er utrolig å på nytt kunne kjenne på de småtingene som på nytt gir meg den samme mestringsfølelsen og gleden som når jeg begynte på karate 25 år tidligere.

Kampsportsenter
Det har alltid vært en drøm om å kunne drive med kampsport på fulltid.
I de kretser som jeg vanket, skulle alt drives på dugnad. Ingen hadde lov å tjene penger på kampsport, i hvertfall ikke åpenlyst.  Jeg var opplært til å tro at hvis du tjener penger på kampsport, så selger du sjelen din og  det må det gå på bekostningen av kvaliteten. Jeg var heller ikke flink nok, og ingen av mine instruktører hadde fått det til, så derfor var det ikke noen vits å prøve.
Jeg hadde 22 års erfaring, svart belte i flere kampsportgrener, holdt på men dugnad i 18 år, også brukte mer tid på kampsport enn jeg brukte på jobb.
Jeg kjente kun til 2 personer i Norge som hadde klart å gjøre kampsort til et levebrød. Per Andresen i NTN taekwondo og Anders Blomberg på TX Kampsport i Fredrikstad, så jeg visste at det var mulig.
Anders Blomberg hadde nesten samme kampsportbakgrunn og en umettelig apetitt for kampsportskunnskap som meg, så det ble natulig å få hjelp av ham.
Tiltross for sin "unge alder" er kanskje en av de mest kunnskapsrike multistilarts personer jeg vet om. Det at han hadde han over 600 elever og hvorav Norgesmestre i forskjellige kampsporter, sa at han ikke hadde latt det kommersielle gå på bekostning av kvaliteten på utøverene. Jeg visste det ikke da, men det skulle visse seg at Anders, ville bli min neste instruktør/mentor.

I januar 2006 innså jeg at jeg at jeg ville satse på kampsportklubben. Med et års forvarsel sa jeg i 2007 fra meg mine alle verv i Karateklubben. Det nye styret valgte fort å gjøre store endringer, noe som resulterte i massiv medlemssvikt i karateklubben. Da styret ønsket å flytte tilbake til Henrikwergelandsgate i de gamle lokaler, foreslo jeg å overta leiekontakten i Ægirsvei 10.
Selv om jeg ikke er aktiv i KKC lenger, så vil den alltid være klubben i mitt hjerte.

Jeg hadde ca 30 medlemmer i Kampsportklubben, jeg trengte 180 for å kunne dekke husleien. Ispirert av Anders, og med stor entusiasme og ingen penger gikk kampsportklubben i august 2007 over til å være Kristiansand Kampsport Senter.

Fra 30 medlemmer, til over 400 medlemmer i dag, har vi vokst til Sørlandets største kampsportsenter.  I tillegg til den daglige kampsporten på senteret, har drømmejobben gitt meg mulighet til å reise rundt i verden.  Jeg drar fremdeles rundt for å lære, men holder oftere seminarer og coachingseminarer for kampsportutøvere og bedrifter.

Janteloven gjelder i høyeste grad der jeg bor, men alikevel vil jeg formidle dette. Se på meg, jeg får det til, hvis jeg kan leve av noe så sært som kampsport, ikke gi opp din drøm, bare fordi noen andre forteller deg at det er umulig.

Jeg får ofte høre, "åå så heldig du er som kan leve av hobbien din" Vel, det er ikke bare hell, men steinhard jobbing og fokus. Jeg har prioritert å bruke mye tid og penger på dette, det har selvfølgelig gått på bekostning av mye annet, men det har hele tiden vært et bevisst valg.
Det har ikke bare vært lett, underveis er det mange mennesker, folk som ikke har turt å gjør det selv, som har forsøket å overbevise meg om at det ikke var mulig å leve av kampsport.
Heldigvis lot jeg ikke dem forstyrre meg, mens jeg jobbet for å få det til.

Jeg tror at alle med visjoner og driv mister noen underveis. Jeg ønsker det ikke var sånn, det er synd.
Samtidig har jeg hatt mange mennesker ved min side, i mange år som har hatt troen på meg og støttet meg. Kristian Jøranson har stått ved min side, fra dagen vi ble kjent, for en mann han har blitt. Ralph, Keith, Sophie,Victor, Helene, Jose og mange andre. Takk 🙂
Dette er ikke for alle, men det har så langt tatt meg på et begivenhetsrikt ferd, der jeg har truffet ufattelig mange hyggelig mennesker som har vært med å gjøre mitt liv bedre.

Jeg er evig takknemmelig for at Gunnar Nordahl, i tillegg til å være min første instruktør og største forbilde på og utenfor matten, satte han grunnlaget for all kampsporttreningen min.
Det at han allid har vært der, har betydd mye for meg. Selv om han ikke alltid har vært helt enig i alle mine kampsportvalg, så har han i de snart 30 år som vi har kjent hverandre aldri forsøket å holde med igjen, men latt meg finne min egen vei. Takk Gunnar.

Noen av gradene jeg har fått tildelt:

Bakgrunn
En Dangraderinger er en test for en svartbeltegrad. Stilarter og særforbundene har forskjellige kriterier seg imellom noe som gjør dette med graderinger litt subjektivt, så svartbeltegrader gjelder for en gitt forbund eller stilarter.  Noen av kriterier for en dangradering kan være; Krav til antall år en har trent tilsammen og mellom gradene, minimumsalder for å inneha en grad. Det er som regel en teknisk vurdering foran en graderingspanel eller en stilartsoverhode, der du viser utvalgte ting i forhold til hva du kan som utøver og/eller som instruktør. Utifra forbundets, stilartens eller hovedinstruktørenes vurdering og krav, består du eller så stryker du. Hva andre mener utenfor graderingspanelet betyr ingen ting.
Et eksempel på forskjell mellom stilartene og grener; I karate er minimums antall år til svart belte 4-5 år i de fleste stilarter, til sammenligning er gjennomsnittet i Brasiliansk Jiu Jitsu 10-12 år. Minimumsalder i karate varierer mellom 12 og 16 år, minimums alder for svart belte i Brasiliansk Jiu Jitsu er 18 år.  Hvem har rett? Bestem du, eller bare aksepter at ting er forskjellige eller la være.

Hvordan i all verden har jeg så mange grader? Det er nesten ingen som har det, da må dette bare være noe tull. Yep, jeg har kjent på det selv og hørt det før, men jeg har trent siden jeg har vært en guttunge. Jeg har viet nesten all min tid på kampsport, ikke bare en kampsport, men mange. Jeg elsker alle aspekter av de tingene jeg driver med, jeg vil lære mer.  Jeg har ikke hatt en en vanlig jobb siden 2007, jeg trener kampsport når andre er på jobb. På kvelden når andre trener kampsport, jo da er jeg med da også. Nesten hver dag hele året i over 30 år...... noe må jeg har fått med meg, i hvertfall i følge mine lærere.
"Ja men de andre som ikke har gjort det du har gjort sier......."  Ja, hvorfor gjør de det? spør dem.

Men som jeg startet med "Gradene har jeg fått tildelt av andre, de sier ingenting om mine ferdigheter som utøver, person eller som instruktør." Bedøm meg heller utifra hva jeg gjør for de rundt meg, hvordan jeg er som person.

  • 7. Dan Punong Guro- Kali Self Defence- 2016: tildelt av GM Richard Bustillo
  • 6. Dan - Karate- 2016: tildelt av Team Ki & Shihan panel
  • 5. Dan - Cacoy Doce Pares- 2014: tildelt av SGM Cacoy Canete
  • 5. Dan IMB Kickboxing - 2015: tildelt av GM Richard Bustillo
  • Master Instructor IMB-Jeet Kune Do- 2014 tildelt av GM Richard Bustillo
  • 4. Dan - Katalungan Guro Kali Sikaran- 2007 tildelt av Dakilang Guro Jeff Espinous & Punong Guro Johan Skålberg
  • Lilla - Yogui Brazilian Jiu-jitsu- 2015 :tildelt av Marcelo "Yogui" Santiago

Diplomer

Kunnskap er ikke alltid lett tilgjengelig.

Når ikke kunnskapen eller instruktører var tilgjengelig i nærområde var det nødvendig å reise eller å bringe instruktørene hit hvis jeg ønsket å lære.
For å gi et bilde hva som måtte til, har jeg lagt med en oversikt over noen av treningseminarer og leirer som jeg deltok på mellom 2001- 2009.
Hver oppføring representerer en arena for læring, men også en kostnad, både i tid, reisekostnad, oppholdskostnad og seminaravgifter.  Etter 2009 ble KKS heldigvis så stor at det var enklere å finansiere å trekke instruktørene til oss, slik at flere enn bare meg fikk glede av lærdommen.

2009

Muay Thai
16 desember- 21 Desember 2009
Katabeach- Thailand
J.Prapa Gym
Kru Vicharn

JKD, Thai Boksing, Grappling, Doce Pares
16- 18 okt 2009
Kristiansand, Norway.
Sifu Richard Bustillo ( Bruce Lee's elev)

Kali Sikaran Workshop
10-11 Okt 2009 Oslo
Punong Guro Jeff Espinous

Kali Sikaran Instructor Camp
25 - 27 sept 2009 Strømstad
Punong Guro Johan Skålberg

Kali Sikaran Viking Camp
14- 16 juni - Fredrikstad
Punong Guro Johan Skålberg
Scandinavian Guro Team

Muay Thai
21 Mars- 13 april 2009
Katabeach- Thailand
J.Prapa Gym
Kru Vicharn
Kickboxing
21- 22 feb 2009 - Kristiansand
Shihan Anders Blomberg

2008

Kali Sikaran Xmas Special
12. – 14. December 2007
Göteborg /Sweden
Punong Guro Jeff Espinous
Punong Guro Johan Skålberg
Kali Sikaran Guro Team

JKD, Thai Boksing, Grappling, Doce Pares
20- 21 sept 2008
Kristiansand, Norway.
Sifu Richard Bustillo ( Bruce Lee's elev)

International IKAEF sommerleir 2008
20- 27 Juli 2008 Radenvormwald Tyskland
Punong Guro Jeff Espinous -Kali Sikaran / Pentjak Sitat
Punong Guro Johan Skålberg- Kali Sikaran/ Kombatan
Krihna Godhana Warrior Eskrima
Jon Ward Inayan Eskrima
Andy Dibney Doce Pases JKD

Kali Sikaran Viking Camp
13- 15 juni 2008 - Fredrikstad
Punong Guro Johan Skålberg
Scandinavian Guro Team

Warriors Eskrima Workshop
24- 25 mai 2008 –Kristiansand
Punulong Guro Krishna Godhania

Kombatan Arnis
28 april- 2 mai 2008 -Gothenburg
Grandmaster Ernesto Presas 10.Dan

April Leiren
5 -6 april 2008 -Bergen

Warriors Eskrima Workshop
16- 17 febuary 2008 –Kristiansand
Punulong Guro Krishna Godhania

Muay Thai
Januar 2008
Jungle Gym Railey Beach Thailand

2007

Kali Sikaran Xmas Special
7. – 9. December 2007
Göteborg /Sweden
Punong Guro Jeff Espinous
Punong Guro Johan Skålberg

Kali Sikaran Knife Defence
26- 28 oktober 2007 –Gothenburg
Punong Guro Johan Skålberg

Kali Sikaran Workshop
15. – 17. Sept 2007
Kristiansand / Norway
Katalungan Guro Marcus Ruddies

Kali Sikaran Instructor Camp
29 aug- 2 sept 2007 Fredrikstad
Punong Guro Jeff Espinous
Punong Guro Johan Skålberg

International IKAEF sommerleir 2007

22- 29 Juli 2003 Tyskland
Punong Guro Jeff Espinous -Kali Sikaran / Pentjak Sitat
Punong Guro Johan Skålberg- Kali Sikaran/ Kombatan
Krihna Godhana Warrior Eskrima
Jon Ward Inayan Eskrima
Andy Dibney Doce Pases JKD
Andreas Smidt Luta Livre

IMB Instructor Conferance
10-15 Juni 2007 Los Angeles
Grand Master Richard Bustillo JKD, Doce Pares
Grand Master Cacoy Canete, Doce Pares
"Judo" Gene LeBell - Wrestling , Judo
Gokor Chivichiyan - Sambo, MMA
Linsey Largusa - Villabrille/Largusa kali
Brian Viloria - Boxing techniques (former WBC champion)
Ken Hart - Jiujitsu/Judo 10.Dan
Kathy Long - Kickboxing (4X champion)
Marcelino Cavalcanti (former BJJ champion)

Kali Sikaran Instructor Camp
1-3 Juni 2007 Gothenburg
Punong Guro Johan Skålberg
Guro Claes Johanneson

Kali Sikaran Workshop
24. – 26. Mai 2007
Kristiansand / Norway
Guro Claes Johansson

JKD, Thai Boksing, Grappling, Doce Pares
10- 11 mars 2007
Kristiansand, Norway.
Sifu Richard Bustillo ( Bruce Lee's elev)

Muay Thai
januar  2007
Katabeach- Thailand
J.Prapa Gym
Kru Vicharn

2006

Kali Sikaran Xmas Special
8. – 10. December 2006
Göteborg /Sweden
Punong Guro Jeff Espinous
Punong Guro Johan Skålberg
Katalungan Guro Claes Johansson

Kali Sikaran Workshop
11. – 12. November 2006
Oslo / Norway
Katalungan Guro Claes Johansson

Johan Skålbergs 40 th Aniversery training
25-27 August 2006 Göteborg
Kali Sikaran
Wing Chun
Kombatan
Ju Jitsu
Savate

Kali Sikaran Viking Camp
17- 24 juni 2006 Tylebäck
Punong Guro Jeff Espinous
Punong Guro Johan Skålberg
Katalungan Guro Claes Johansson
Katalungan Guro Hans Johansson

Kali sikaran, Dumog
29- 30 April 2006 –Kristiansand
Madunong Guro Adrien Rodriguez

Kali Sikaran & Dim Mak
18- 19 Februar 2006 –Kristiansand
Katalungan Guro Fred Ervard

Kali Sikaran
28- 29 Januar 2006 –Oslo
Punong Guro Johan Skålberg

Kali Sikaran Knife defence
21- 22 Januar 2006 –Kristiansand
Punong Guro Johan Skålberg

2005

Kali Sikaran Xmas Special
9- 11 Desember 2005 Göteborg
Punong Guro Jeff Espinous
Punong Guro Johan Skålberg
Katalungan Guro Claes Johansson

Trening i Thailand
22- 31 oktober 2005 Lamai, Thailand.
Thaiboksing

IMB Conferance 2005
30 sept- 2 oktober 2005 Kettering, England.
Sifu Richard Bustillo ( Bruce Lee's elev)
Andy Gibney, 6 Dan Doce Pares
Punong Guro Jeff Espinous, Kali Sikaran
Punong Guro Johan Skålberg, Kali Sikaran

Kali Sikaran
5. oktober 2004 Kristiansand
Punong Guro Jeff Espinous

Kali Sikaran
24-25 September 2005 Kristiansand
Katalungan Guro Claes Johansson

Kali Sikaran Viking Summercamp
6-11 Juni 2005 Tyleback Sverige
Punong Guro Jeff Espinous
Punong Guro Johan Skålberg
Katalungan Guro Claes Johansson
Katalungan Guro Hans Johansson

Kali Sikaran
2-3 April 2005 Kristiansand
Masirib Jeff Espinous

2004

Kali Sikaran Xmas Special
10- 12 Desember 2004 Göteborg
Punong Guro Jeff Espinous
Punong Guro Johan Skålberg
Katalungan Guro Claes Johansson

Kali Sikaran
27-28 November 2004 Kristiansand
Katalungan Guro Claes Johansson

Unleash The Power Within
15 - 18 Oktober London
Motivasjon og Fire Walking
Anthony Robbins

Kali Sikaran
4-6 Oktober 2004 Kristiansand
Punong Guro Jeff Espinous

No holds bared/ MMA seminar
5 -6 September 2004- Zürich, Sveits
Ricardo Liborio, American Top Team

Shooters MMA Instructor Course
17-20 Juni 2004 Oslo
August Walen

Kali Sikaran Viking Summercamp
2-6 Juni 2004 Tyleback Sverige
Masirib Jeff Espinous,
Lahong Guro Johan Skålberg
Katalungan Guro Claes Johansson
Katalungan Guro Hans Johansson

Grappling seminar
8 Mai 2004 Kristiansand
Jeff Miller

Brazilian Ju Jitsu
17 April 2004 Kristiansand
Marcelo Yogui

Kali Sikaran
2-4 April 2004 Kristiansand
Masirib Jeff Espinous

Privat Training Kali Sikaran
1-2 April 2004
Masirib Jeff Espinous

Modern Arnis Kombatan
23 mars 2004 -Kristiansand
Grandmaster Ernesto Presas 10.Dan

Modern Arnis Kombatan
19- 21 mars 2004 -Gøteborg
Grandmaster Ernesto Presas 10.Dan

NLP/ IMB Jeet Kune Do seminar
13-14 mars 2004 -Kristiansand
Master Andy Gibney 6.Dan Dose Pares, Full Instructor Jeet Kune Do, NLP Practitioner.

IMB- JKD, Thai Boksing, Grappling, Doce Pares
5- 6 mars 2004
Gothenburg, Sweden.
Sifu Richard Bustillo ( Bruce Lee's elev)

Trening i Thailand
feb 2004 Lamai, Thailand.
Thaiboksing

Kali Sikaran workshop
24- 25 Januar 2004 –Kristiansand
Lahong Guro Johan Skålberg

2003

IKAEF Instructor Camp
29- 30 November 2003 Kristiansand
Lahong Guro Johan Skålberg
Katulungan Guro Claes Johanneson

Shootfighting
1-2 November 2003 Kristiansand
Thomas Hytten

International IKAEF sommerleir 2003
3- 9 August 2003- Malente Tyskland
Masirib Jeff Espinous/ Kali Sikaran / Savat/ Pentjak Sitat/….
Punong Guro Daniel Lamach /Kalavera Eskrima/ Pentjak Sitat
Steve Oulasis 6. Dan Kobudo Karate
Lahong Johan Skålberg / Kali Sikaran/ Kombatan/ Suntukan/....Joachim Engberg/ Shootfighting

IKAEF Instruktørleir
1-3 august 2003 Malente Tyskland
Masirib Jeff Espinous
Lahong Guro Johan Skålberg
Kali Sikaran Viking Summercamp
3-9 Juni 2003 Tyleback Sverige
Masirib Jeff Espinous,
Lahong Guro Johan Skålberg

Kali Sikaran & Silat Kuntao
4-6 April 2003 Kristiansand
Masirib Jeff Espinous

Privat Training Kali Sikaran
2-5 April 2003
Masirib Jeff Espinous

IKAEF Instructor Camp
21-23 Mars 2003 Gøteborg
Masirib Jeff Espinous &
Lahong Guro Johan Skålberg

Krav Maga
8-9 Februar 2003- Kristiansand karate Club
Raffi Liven- 9.Dan Shoshin Do, Krav Maga

Sports Ju Jutsu
25-26 januar 2003- Kristiansand Ju Jutsu klubb
Ricard Carneborn- flere ganger verdensmester i Ju Jutsu

2002

International Kali Sikaran Seminar
30 November -1.Desember 2002 -Hamburg
Masirib Jeff Espinous

Modern Arnis Kombatan
15- 17 november 2002 -Gøteborg
Grandmaster Ernesto Presas 10.Dan

Kali Sikaran- Suntukan
2-3 november 2002 –Kristiansand
Lahong Guro Johan Skålberg

International IKAEF sommerleir 2002
4- 10 August 2002- Malente Tyskland
Masirib Jeff Espinous/ Kali Sikaran / Savat/ Pentjak Sitat/….
Andy Gibney- 6 Dan/ Doce pares
Yonel Kurtz /Savat
Lahong Johan Skålberg / Kali Sikaran/ Kombatan/ Suntukan/....
Guro Leon / Filippinene/ Kali de Leon
Joachim Engberg/ Shootfighting

IKAEF Instruktørleir
2-4 august 2002 Malente Tyskland
Masirib Jeff Espinous
Lahong Guro Johan Skålberg

Shootfighting
15-16 Juni 2002 Kristiansand
Thomas Hytten

Basic Knife kurs
30 april Kristiansand
Lahong Guro Johan Skålberg

Kali Sikaran & Silat Kuntao
6-7 April 2002 Kristiansand
Masirib Jeff Espinous

Kali Sikaran, Suntukan Stickfighting
11-13 januar 2002- Kristiansand
Lahong Guro Johan Skålberg

2001

Instruktør Workshop
Suntukan Stickfighting, IKAEF Program
24- 25 februar 2001- Oslo
Lahong Guro Johan Skålberg

Kali Sikaran, Inayan Eskrima, Suntukan Stickfighting
2-3 Mars 2001 Bergen
Lahong Guro Johan Skålberg

Suntukan Stickfighting, Basic Knife
23-25 Mars 2001- Kristiansand
Lahong Guro Johan Skålberg

Instruktørworkshop Ikaef program
23- 25 juli 2001- Gøteborg
Lahong Guro Johan Skålberg

International IKAEF sommerleir 2001
12-18 August 2001- Malente Tyskland
Masirib Jeff Espinous/ Kali Sikaran / Savat/ Pentjak Sitat/….
Lahong Johan Skålberg / Kali Sikaran/ Kombatan/ Suntukan/....
Masirib Emanuell Hart/ Inayan Eskrima
Guro John Ward/ Inayan Eskrima
Andy Gibney- 6 Dan/ Doce pares
Yonel Kurtz /Savat
August Wallen/ Shootfighting

Inayan Eskrima
15-16 september 2001- Kristiansand
Masirib Guro Emanuell Hart
Lahong Guro Johan Skålberg