Helene Bjerke Fredheim

Lagre

Ansvarliginstruktør for konkurransepartiet i Kickboxing

  • 2. Dan - Kali Self Defence
  • 1. dan     -  Pro Kick Kickboxing
  • Apprentice Instuctor IMB-JKD
  • Phase 5 - Kali Sikaran

Lagre

Biografi

Fra jeg kunne gå til jeg var 15 år var fotball det store for meg, men så kom et veiskille. I stedet for å satse valgte jeg å legge ballen på hylla. Året var 2004 da jeg begynte på videregående, og valgte selvforsvar som valgfag. Dette ble mitt første møte med Richard Haye og kampsport. Valgfaget var bare for et år. Imidlertid introduserte Richie meg for Kali Sikaran og høsten 2005 var jeg i gang.

Det er ingen hemmelighet at jeg har gått glipp av flere faste treninger p.g.a politikken. Derfor har jeg trent mye utenom de faste treningstidene. Ledige helger brukte jeg ofte på å trene sammen med andre treningskollegaer. I tillegg kom jeg alltid i god tid før trening, for å trene litt ekstra.  Noen ganger var jeg igjen etter trening for å øve. Jeg trente også hjemme, så på youtube filmer og prøvde å forstå teknikkene. Var det noe jeg ikke fikk til på en trening, brukte jeg tid på å terpe på det. Det samme gjør jeg den dag i dag. Jeg har lært at en må jobbe hardt for å oppnå mål. Skal du bli god så må du prioritere, og akseptere at det tar tid å oppnå fremgang. I tillegg til de vanlige treningene har jeg deltatt på mange seminarer hvert år, både i Norge og utenlands. Seminarer gir en ekstra vitamininnsprøytning og det har ofte ført til større progresjon. Jeg begynte tidlig som instruktør, og startet som hjelpeinstruktør for de minste i 2007. I 2009 ble jeg fast instruktør for ungdommene på mandager. I tillegg til dette supplerte jeg en liten stund på med bokseklassene, og etter hvert med kickboxing fra 2008/2009.

Våren 2011 ble jeg gradert til 1. dan svart belte i Kali Self Defense av Richard Bustillo (en av elevene til Bruce Lee). Dette var en stor dag for meg. Det var etter dette jeg følte at det virkelig begynte. Jeg måtte sette meg nye mål og finne nye utfordringer. Av kampsporten har jeg lært at det er av utfordringer man vokser. Ikke bare som kampsportutøver men også som menneske. Mine nye mål ble å satse mer på kickboxing og begynne å konkurrere. Imidlertid kunne jeg ikke gjøre dette alene. Jeg trengte et team. Jeg måtte være instruktør og utøver på samme tid. «Challenge accepted». Januar 2013 startet jeg konkurransepartiet. Det har blitt en stabil gjeng, og gruppen er også i vekst med utøvere som vil satse. Fra unge til godt voksne. Jeg og flere andre har tatt hjem både bronse og sølvmedaljer i lettkontakt og pointfight,  som er en meget god start i vår første sesong. På samme tid tok jeg under norgescupene merkekamper i ringsportene K1 og fullkontakt kickboxing, som jeg må ha for å konkurrere i disse grenene.

I tillegg til å konkurrere ønsket jeg å reise utenlands for å trene kampsport. Høsten 2013 gikk denne drømmen i oppfyllelse, og jeg flyttet til USA. Fra slutten av august til slutten av desember bestod min uke av 45 timer trening i gjennomsnitt. Det var en unik opplevelse å trene på American Kickboxing Academy som i 2012 var kåret til verdens beste treningssenter, og fortsatt er blant topp 5 i verden. Mange av verdens beste MMA fightere i UFC/Strikeforce/Bellator osv  trener der. Instruktørene på AKA var proffutøvere selv, hadde vært det eller var trenerne til proffutøverne. Noen ganger fikk jeg trene sammen med noen av proffutøverne, da de deltok på hverandres klasser eller som oppladning til kamper. På AKA trente jeg Kickboxing, Thai Boxing, Boxing, Braziliansk jiu-jitsu, og grappling. Jeg trente også Braziliansk jiu-jitsu på Ralph Gracie, under ulike trenere av han og noen ganger av selve Ralph Gracie. I tillegg trente jeg Inayan Eskrima under Jon Ward (han er en av studentene til grandmasteren av stilarten) både i ordinære klasser og flere privattimer. Jeg graderte til level 1 i Inayan Eskrima, som tilsvarer 1 års trening og to graderinger.

Treningsperioden i USA har gitt meg enormt mye. Å trene med ulike instruktører i tillegg til unik konkurranseerfaring  i BJJ og Kickboxing. tar jeg med meg på veien videre som både utøver og som instruktør.

Min store iver etter å lære mer kan jeg takke min hovedtrener gjennom alle år, Richard Haye. Han har vært en stor inspirasjon og støtte på veien. For meg har han ikke bare vært en trener, han har på mange måter også vært en «livsveileder». Det og stadig tørre å gå ut av sin egen komfortsone for å utvikle seg selv er kanskje noe av det aller viktigste jeg har lært av Richard Haye, og som jeg tar med meg på alle plan i livet.

Alle timene jeg har lagt ned, kombinert med gleden og søken etter å lære har, i tillegg til at jeg har vokst som person, resultert i at jeg ble Apprentice Instructor IMB under Richard Bustillo i 2012, graderte til 2. dan svart belte i Kali Self Defence i 2013 og Sho Dan Ho (test dan) svart belte i Pro Kick Kickboxing i 2014.

I mine øyne er utfordringer alltid bra. Følelsen av å oppnå et mål som har vært milevis unna synes jeg er svært tilfredsstillende.
Mitt motto er at «Man får til alt man vil bare man vil det nok».

Helene