Forstå barnegradering

Forstå barnegradering på Kristiansand Kampsport Senter

Svart belte

De aller fleste forbinder kampsport med svart belte og tenker at målet med kampsporttrening er å oppnå svart belte.
Mange tror at svart belte er slutten, men det er egentlig begynnelsen.
Svart belte kan være så mangt og kravene til svart belte varierer så mye at jeg kan trygt si at det ikke er noen overordnet universal standard på svart belte.
Tiden det tar å oppnå det og minimumsalder er det heller ikke noen fasit på. Kravene til å oppnå svart belte kan avgjøres av en stilart, kampsportgren eller av klubben en trener i.
Jeg skal ikke begi meg ut på å snakke om hva vi mener er riktig eller galt, men jeg skal heller forklare hva vi gjør hos oss.
For å få svart belte på Kristiansand Kampsport Senter må du være minimum 18 år.

Målet med beltene.

Å få belter og grader skal symbolisere mestring. På barnenivå skal det vise mer hvor lenge du har trent enn hvor mye du kan.
Når 18 årsgrensen ligger til grunn blir hele barnekonseptet bygget opp, med "målet" å oppnå svart belte som 18 åring.
Når et barn som starter som 4 åring starter å trene,  skal de teoretisk sett kunne gradere seg 2 ganger i året i 14 år uten å bli holdt igjen eller være på vent fordi det ikke er flere belter igjen å ta.
Erfaringsmessig så har alle barn forskjellige modningstid, og den. tida tar vi til hjelp. Innen de fyller 18 år og fortsetter å trene helt fra de er små, så er de knallflinke.

Kampsport 123

Når et barn velger seg en sport er det som regel foreldre eller venner som er med å påvirke hva de skal velge. Når de velger seg en kampsport er det som regel også en tilfeldighet. For at barnet skal holde ut over lengre tid  er det viktig at det er spennende, utfordrende, variert og inkluderende.
Jeg startet å undervise kampsport (karate) i 1985 og har gjort det siden. På den tiden har jeg gjort meg opp noen erfaringer.

Her er noen av hovedtingene:

  • Alle barn er forskjellig
  • Hvor flink et barn er når de starter å trene avgjør ikke potensialet.
  • Alle barn lærer i forskjellig tempo.
  • Alle barn modnes til forskjellig tid.
  • Barn lærer og oppfatter på forskjellige måter, dette må taes hensyn til.
  • Barn trives med forutsigbarhet og struktur.
  • Det hjelper ikke å skrike.
  • Barn kjeder seg hvis de ikke får variasjon.
  • Mange barn er helt lik foreldrene.
  • Mange barn er helt ulik foreldrene.

Listen er lang, men utifra erfaringene har vi laget et opplegg som vi kaller KAMPSPORT 123, vi kunne like gjerne kalt det for kampsportskolen.
Jeg skal ikke gå inn på verdier osv, da dette er godt forklart andre plasser på hjemmesiden. Jeg skal forsøke å holde meg til progresjon og beltegraderinger.

Del siden vår