Geir Hardeland

 

InaktivSvart belte- Kali Self Defence 2012

Introduksjon til kampsport

Som så mange andre, ble jeg kjent med kampsport gjennom film og spill i ung alder. Etter hvert skjønte jeg også at de som hadde svart belte var de flinkeste og de som hadde trent mest. Tv-spill som «Mortal Combat» og «Street-fighter» gav meg en forståelse for at det fantes ulike stilarter innenfor kampsportens verden og at de ulike stilartene hadde sine fordeler og ulemper.

Ungdomstiden min var fylt av ulike idretter og aktiviteter, og etter å ha sett mange filmer der heltene brukte kampsport for å forsvare seg, hadde jeg en forestilling om jeg bare skulle gjøre som dem dersom jeg havnet i en situasjon der jeg trengte å forsvare meg. Jeg ble derfor overrasket over hvor vanskelig det var å koordinere armer og bein, da jeg prøvde ut karate i en alder av 17år. Dersom jeg hadde hatt behov for å forsvare meg på den tiden, tror jeg ikke det hadde sett ut som det gjorde på tv…

Det ble et år med karate før jeg forsvant to år i forsvaret. 

Kali Sikaran

Da jeg kom tilbake til Kristiansand i 2004, ønsket jeg å fortsette med kampsport for å utvikle kroppsbeherskelsen min og lære meg å forsvare meg dersom jeg skulle få behov for det. Dermed oppsøkte jeg Kristiansand Kampsportsenter etter anbefaling fra en barndomsvenn. Der ble jeg godt mottatt av Richie og resten av gjengen som drev med Kali Sikaran. 

Det ble starten på min reise mot svart belte. Likevel hadde jeg ikke så mye fokus på det svarte beltet i begynnelsen. Det var rett å slett så gøy å gå på trening, og målet var hele tiden å mestre en ny teknikk, forbedre balansen og fotarbeidet, eller øke tempoet på en av drillene. Miljøet blant utøverne var helt topp, og fokuset var å utvikle hverandre. Når vi ble bedre, kunne vi stadig utfordre hverandre og utvikle oss videre.

Richard Haye

Richie sørget hele tiden for å gi oss nye teknikker og driller vi kunne bryne oss på. Han sørget også for å utvikle seg selv gjennom egentrening og instruktør-samlinger. Han er en av de beste instruktørene jeg har vært så heldig å lære fra, og det sier litt med tanke på hvor mange instruktører jeg har hatt opp igjennom årene…

Politiet og svart belte

De første gradene gikk fort. Jeg trente Kali 2-3 ganger i uken i tillegg til styrke og utholdenhet. Målet var politihøgskolen, og den lå i Bodø. På politihøgskolen ble det lite Kali, og mye tid ute i den virkelig verden der jeg både trente på å møte, og fikk møte farlige mennesker. 

Det svarte belte kom i 2012, og var en milepæl i livet mitt. Etter mange års trening oppnådde jeg det svarte belte. Noe som jeg hadde visst helt fra jeg var liten, krevde mye trening og gode ferdigheter.

Treningen fra Kali og politihøgskolen har gitt meg et godt utgangspunkt for å håndtere vanskelige og truende situasjoner. Ikke fordi jeg er god til å slåss, men fordi jeg er god til å lese situasjonen og forstå hva jeg må gjøre for å roe ned stemningen. Ved å bruke avstand, balanse, blokkeringer og manipulering av ledd til min fordel, har jeg sjeldent behov for makt-midlene jeg har tilgjengelig i utstyrsbeltet mitt. 

Takket være Kali, føler jeg meg relativt trygg i farlige situasjoner, og kan fokusere på god kommunikasjon og utvise et rolig kroppsspråk.  

Til deg som synes kampsport virker spennende, så vil Kristiansand Kampsportsenter gi deg god trening og nyttige ferdigheter. 

Og som Spiderman sier: «With great powers, comes great responsibility»

Del siden vår