Kristian Jøranson

Kali Self Defence Instruktør

  • 4. Dan - Kali Self Defence
  • 1. Dan Pro kick Kickboxing
  • Lilla belte BJJ
  • Apprentice Instructor IMB-JKD
  • 2. Dan - Madunong Kali Sikaran
  • 1. Dan - Karate
  • Mastergrad i Idrett

Jeg har alltid vært fascinert av kampsport. Men siden de fleste i gjengen likte fotball var det mest det jeg holdt på med, i tillegg til svømming. Etterhvert begynte slitasjen fra fotballen å ødelegge knærne mine, og da måtte jeg kaste inn håndkleet. Det gav meg muligheten til å begynne med kampsport.

Jeg var 19 år, og bestemte meg for å begynne med Karate. Det var i grunnen nesten det eneste tilbudet som fantes i Kristiansand den gangen, og dessuten syntes jeg det hørtes så kult ut å ha svart belte i Karate. Jeg troppet opp på karateklubben med nok selvtillit til å fylle hele stadion, men ble fort plassert på riktig hylle. Jeg lærte disiplin, respekt for andre, og medmenneskelighet –ting som har vært essensielle å ha med seg inn i voksenlivet.

Jeg var fast bestemt på å oppnå svart belte, og etter mange harde treningstimer klarte jeg det. Jeg fikk nøkkelkort for å drive egentrening og var i en periode innom hver dag før og etter skolen, i tillegg til de vanlige treningene. Det ble en livsstil. Jeg deltok i et par konkurranser og fikk noen respektable plasseringer.

Men det skulle vise seg at interessen min først og fremst var innen selvforsvar. I 2000 begynte jeg å trene det filipinske kampsportsystemet IKAEF i tillegg til karate for å få mer selvforsvar på repertoaret. I 2003 graderte Richard Haye seg til Madunog Guro (2. dan), noe som medførte at vi gikk fra IKAEF-systemet til en spesifikk gren kalt Kali Sikaran under Jeff Esporius og Johan Skålberg. Med KKS reiste vi til Tyskland og Sverige på seminarer, og jeg fikk trene med utøvere og instruktører på internasjonalt nivå. I 2005 oppnådde jeg selv graden Madugong Guro (2. dan).

Jeg har alltid vært interessert i trening, og har trent på helsestudio siden 2002. I 2006 besluttet jeg å gjøre noe med denne interessen i form av studier, og begynte på Grunnfag i Idrett ved Universitetet i Agder. Jeg prioriterte dette, og trappet ned min egen kampsporttrening. I dag har jeg en Mastergrad i Idrett. Det var noen utrolig glærerike og gøye år. mens jeg holdt på med masteroppgaven ble jeg også far til en liten kriger. Det var selvsagt tidkrevende, men kjempegøy og en berikelse i livet.

I løpet av min tid i kampsport har jeg vært innom Karate, Grappling, Shootfighting, Muay Thai, IKAEF, Kali Sikaran, Kali Self Defence og Brasiliansk Jiu Jitsu.

Kampsport har styrket evnen min til å takle vanskelige situasjoner på mange arenaer, privat, i studier og i arbeidslivet. Selv om treningsfrekvensen min ikke er like hyppig som da jeg var yngre har kampsport en sentral plass i tankene, kroppen og sjelen. Jeg prøver å leve etter prinsippet “en dag uten trening er en dag uten mening” og “balanse i trening gir balanse i livet”.

Mange trenere har gitt meg mye, men Richard Haye utmerker seg spesielt. Han har gitt meg utfordringer, kunnskap, erfaring og tillit, i tillegg til å være en fantastisk god venn. Med sin glød og engasjement for KKS, for utøverne, og for meg, er du etter min mening tidenes ildsjel.

Kristian Jøranson

Del siden vår